Hur Många Omgångar Spelar Man I Curling?

Hur Många Omgångar Spelar Man I Curling
En stenkul sport med gamla anor och där dragningar och utslagningar tillhör finesserna. En sport där du kan få vara med i en match redan första gången du prövar på men där det tar många år att bli en mästare. En sport som på elitnivå kräver yttersta precision och kan vara oerhört spännande för spelare, publik och inte minst TV-tittare.

Grunderna Curling är en lagsport som spelas på is. Man spelar en match på 10 omgångar där varje omgång är över man spelat över alla stenar till den andra sidan. När omgång är spelad så räknar man poäng. Man får poäng för varje sten som är närmare mitten än motståndarnas närmsta sten. Det är alltså bara ett lag som kan få poäng i varje omgång.

Det lag som har flest poäng när matchen är slut vinner! Curlingbanan Curling spelar på en isbana som är ca 42 meter lång och 5 meter bred. I varje ända finns en “måltavla” målad i isen. Från ett fotstöd, hack, vid ena kortändan spelas stenarna över banan till boet på motsatta sidan.
Näytä koko vastaus

Hur länge är en curlingmatch?

Så går en match till i herr och damturneringarna – En curlingmatch spelas i tio omgångar och vardera lag har totalt 38 minuter på sig att tänka igenom sina drag. Spelet går ut på att få så många av lagets egna stenar som möjligt närmare mittpunkten i boet än motståndarnas bästa sten.

 1. I en omgång turas de båda lagen om att spela varannan sten.
 2. När den sista stenen är lagd summeras poängen ihop.
 3. Därför är det en stor fördel att vara det lag som får lägga omgångens sista sten.
 4. Varje sten som ligger närmare boet än motståndarlagets närmsta sten ger ett poäng.
 5. En omgång kan maximalt sluta 8-0.

Det lag som har flest poäng i omgången får fördelen att ha sista sten i nästa omgång. Om ställningen är lika efter tio omgångar fortsätter matchen med en skiljeomgång. Ett lag kan välja att ge upp en match innan alla tio omgångar har spelats. En match varar oftast i cirka tre timmar.

Lagen består av fem spelare, varav en är reserv och spelar inte. Spelarna inom laget har bestämd startordning, “ettan” inleder alltid med sina två stenar, sen kommer “tvåan”, “trean” och “fyran”. Alla lag har en lagkapten som lägger upp speltaktiken, som kallas skipper. Oftast är det lagkaptenen som spelar ut de sista två stenarna i varje omgång, men inte alltid.

Varje spelare har två stenar att spela ut. Totalt har varje lag alltså åtta stenar. Niklas Edin i boet under herrarnas curlingturnering i Sotji 2014. Foto: TT
Näytä koko vastaus

Hur många omgångar i en curlingmatch?

Hur spelar man curling? Curling är ett lagspel och ett lag består av fyra spelare. Spelarna kallas etta, tvåa, trea och fyra och i den turordningen lägger man sina stenar. Man behåller turordningen genom hela matchen. En i laget är skipper, vanligtvis “fyran”.

Skippern dirigerar spelet från sin plats i boet till andra sidan banan innan han vanligtvis lägger lagets två sista stenar. Varje spelare har alltså två stenar som spelas växelvis med motståndarens stenar. Ettorna i de båda lagen börjar växelvis att lägga sina två stenar för att båda försöka bygga upp ett vinnande spel.

När samtliga 16 stenar är spelade är en omgång klar. En match omfattar mellan 6-10 omgångar och efter varje omgång räknas poäng. En sten kan ge en poäng om den är placerad i boet, det vill säga inom de färgade ringarna. Det räcker om bara en liten del av stenen är inne i boet.

 1. Man får poäng för varje sten som är placerad i boet som är bättre motståndarlagets bästa sten.
 2. Bara ett lag får därför poäng i varje omgång – från en poäng upp till flera poäng.
 3. Den som vinner en omgång får börja nästa omgång.
 4. Förlorarna” får därmed fördelen att lägga den viktiga sista stenen i nästa omgång.

Om ingen av laget har tagit poäng börjar nästa omgång som den förra. Samtliga fyra spelare är utrustade med varsin kvast. Med dessa sopar man framför stenen. Sopning har två syften, dels glider stenen längre och dels påverkar man riktningen. En sopad sten går rakare än en icke sopad sten.
Näytä koko vastaus

Hur många Ends är det i curling?

Regler – Curling är en lagsport där de tävlande turas om att skjuta iväg en handtagsförsedd granitsten mot en måltavla målad på isen, kallad boet, Ett lag består av 4 spelare. Boet är 12 fot (cirka 3,6 meter) i diameter. En spelare i laget skjuter iväg stenen medan två andra spelare i laget sopar framför stenen med kvastar för att styra stenen över banan.

Lagets fjärde medlem, kallad skip(per) eller lagkapten, står vid boet och vägleder de andra. Lagkaptenen läser isen, lägger upp taktiken för laget och ger ofta även instruktioner för sopningen. Med sopningen påverkas stenens friktion mot isen och därigenom hur långt stenen glider och hur kraftigt den vrider sig eller curlar,

Vanliga uppgifter i curling är att lägga in en sten i boet, lägga upp en gard som hinder för andra stenar, slå ut en liggande sten eller att vicka genom att träffa en liggande sten så att slagstenens bana ändras. Varje lagmedlem har två stenar. Det är alltså 8 stenar per lag eller totalt 16 stenar som spelas i varje omgång.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  New Online Casino Slot Games?

Hur långt går man i curling?

Curlingbanan. Banan är ca 45 meter lång och 5 meter bred. I varje ända finns en måltavla i isen (boet), med en mittpunkt som kallas tee.
Näytä koko vastaus

Hur mycket kostar en curlingsten?

Bayersk curlingsten

Färg Pris ( st.) Leveranstid
Blå W0-IE2391104 * 576:- ons.21.12 – fre.23.12
Gul W0-IE2391117 * 576:- ons.21.12 – fre.23.12
Röd W0-IE2391120 * 576:- ons.21.12 – fre.23.12
* Alla priser gäller exklusive moms fraktkostnad tillkommer Gå direkt till

Näytä koko vastaus

Hur räknar man i curling?

En match spelas alltid i 2 omgångar. I första omgången börjar gult lag. När alla stenar spelats räknas poäng som tas med till omgång nr 2. Omgång 2 startas av blå laget och när alla stenar spelats adderas poängen till föregående omgång.
Näytä koko vastaus

När vinner man i curling?

Först när omgången är färdigspelad så kan man avgöra vem som vunnit densamma. Så här går det till: Laget med den sten som liogger närmast mittpunkten vinner omgången. De får så många poäng som de har egna stenar närmare mitten än det förlorande lagets bästa sten.
Näytä koko vastaus

Vad händer om man rör en sten i curling?

Sveriges båda lag i curling är medaljhopp i OS i Sotji. Men hur kan den 20 kilo tunga stenen ‘curla’? Forskare vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala avslöjar hemligheten.
Näytä koko vastaus

Hur fungerar curling?

Mekanismen bakom curlingstenens rörelser avslöjad 13 maj 2013 Hur Många Omgångar Spelar Man I Curling Trots många års funderingar bland utövarna och flera vetenskapliga artiklar har ingen hittills kunnat ge en bra förklaring till varför curlingstenar egentligen svänger. Men nu har mekanismen avslöjats Nu kan Uppsalaforskare avslöja mekanismen bakom curlingstenens rörelse.

 1. I en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Wear beskriver forskarna, som vanligen studerar nötning och friktion med industriella tillämpningar, stenens rörelser i detalj.
 2. I curling skjuter spelarna iväg sina stenar längs isen så att de långsamt glider in mot boet nästan 30 meter bort.

Sporten har fått sitt namn från den krökta bana (eng. “curled”) stenen tar, när den släpps med en långsam rotation. Den krökta banan utnyttjas för att nå fria ytor i boet, bakom hindrande stenar. Så fort spelaren släpper stenen styrs dess bana bara av friktionen mot isen.

 1. Genom att sopa isen kraftigt alldeles framför den glidande stenen kan friktionen sänkas, och banan därmed förlängas något.
 2. Om man ger stenen en rotation medurs svänger den åt höger, medan moturs svänger åt vänster.
 3. Stenen är tung, nästan 20 kg, och rotationen är mycket långsam, typiskt 2-3 varv på de cirka 25 sekunder det tar att glida fram till boet.

Detta är alldeles för långsamt för att ge upphov till den skruv bollen får i sporter som pingis, tennis och fotboll. Trots många års funderingar bland utövarna och flera vetenskapliga artiklar har ingen hittills kunnat ge en bra förklaring till varför curlingstenar egentligen svänger.

Intressant nog så svänger roterande föremål som glider över andra ytor åt motsatt håll (prova till exempel med ett uppochnedvänt glas över ett halt golv). Nu har dock mekanismen avslöjats av forskare vid Uppsala universitet. Harald Nyberg, Sara Alfredsson, Sture Hogmark och Staffan Jacobson, som till vardags studerar friktion och nötning inom tekniska och industriella materialsystem, beskriver i sin artikel att grunden till den krökta banan är att stenens mikroskopiska ojämnheter skapar mikroskopiska repor i isen.

När stenen glider över isen kommer ojämnheterna i stenens framkant att åstadkomma fina repor i isen. Stenens rotation gör att reporna får en liten vinkel mot glidriktningen. När bakkantens ojämnheter strax därpå glider över samma yta, kommer de att möta reporna från framkanten i en korsande vinkel.

Resultatet blir att stenen kommer att styras svagt i repornas riktning. Det är denna “självgenererande spårstyrning” som ger upphov till curlen. Det är sedan länge känt bland curlare hur viktigt det är att stenens glidyta är lagom ojämn för att få den förväntade banan, men detta har inte tidigare kopplats ihop med styrmekanismen.

Under framtagningen av sin modell gjorde Uppsalaforskarna försök med att i förväg repa isen framför stenen på olika sätt, och kunde då konstatera att det gick att styra även icke roterande stenar. Stenar med en helt slät, polerad glidyta lät sig dock inte styras.

 • De undersökte också de mikroskopiska reporna i isen genom att göra avgjutningar som sedan studerades i mikroskop.
 • De nya resultaten har publicerats i artikeln “The asymmetrical friction mechanism that puts the curl in the curling stone”, Nyberg, H., S.
 • Alfredsson, S.
 • Hogmark, and S.
 • Jacobson, Wear (2013)
 Forskarna har även publicerat en granskning av tidigare modeller, och visat varför de inte kan förklara curlingmekanismen: Nyberg, H., S.

Hogmark, and S. Jacobson, “Calculated trajectories of curling stones sliding under asymmetrical friction – validation of published models”. Tribology Letters, on line DOI 10.1007/s11249-013-0135-9, (April 2013) Mer om forskargruppen: : Mekanismen bakom curlingstenens rörelser avslöjad
Näytä koko vastaus

Hur många Grundomgångar är det i curling?

KM Lottade Lag 2017/18 – Spelas fyra onsdagar i Mars, 7:e, 14:e, 21:a och 28:e. Tävlingen kommer ha tre grundomgångar där Monradsystemet tillämpas för alla. Fjärde speltillfället blir det en final mellan 1:an och 2:an i tabellen. Övriga lag spelar fortsatt efter Monradsystemet och placeringar i tabellen.
Näytä koko vastaus

Hur många Grundomgångar i curling?

Antal omgångar 6 + ev. skiljeomgångar i grundomgångarna och i slutspel.
Näytä koko vastaus

Vad är en skotte i curling?

Hur slutar OS-finalen? – Narup: Drömmen att Sverige vinner genom att själva avgöra i sista stenen, men jag är rädd att Kanada är för starka. Vi kan absolut välta Kanada, men måste vara medvetna om att det är de som bär favorittrycket. Drömresultatet är 7–6 till Sverige, farhågan är 7–4 till Kanada. OS-finalen mellan Sverige och Kanada börjar 14.30.,

 • Sveriges lag
 • Det svenska laget består av:
 • Margaretha Sigfridsson, 38
 • Maria Wennerström, 28
 • Maria Prytz, 37
 • Christina Bertrup, 37
 • Största meriten är det EM-guld de tog under fjolåret.
 • Terminologi
 • Skipper = lagkapten.
 • Boet = där stenar måste ligga för att kunna ge poäng.
 • Guard = sten framför boet.
 • Skotte = den sten som är närmast mitten i boet.
You might be interested:  How To Play Texas Hold Em Poker?

Hoglinjen = linjen som ligger några meter framför boet. Stenen måste passera den för att vara i spel och det är innan den man måste släppa stenen när man slår.

 1. Fakta
 2. En curlingbana ska vara minst 44,5 meter lång och 4,5 meter bred.
 3. En sten får som mest väga 19,96 kilo.
 4. Samtliga mästerskapsstenar kommer från samma berg som ligger på en ö utanför Skottland.
 5. Varje match spelas i tio omgångar med en skiljeomgång vid oavgjort.
 6. Varje lag har åtta stenar i varje omgång, två per spelare.
 7. I Sverige finns cirka 5 000 licensierade curlingspelare.
 8. Sverige har två raka OS-guld i damernas curlingturnering.

: Allt du behöver veta inför curlingdramat
Näytä koko vastaus

Hur får man sista sten i curling?

5. UTSPELET – a) Om fördel av sista sten i första omgången inte är bestämd med hjälp av teedragning, eller förutbestämd, ska lottning ske för att bestämma vem som spelar ut först i första omgången, varefter det lag som senast tagit poäng inleder nästa omgång.

b) Om stenfärg inte är förutbestämd väljer det lag som spelar ut först i första omgången stenfärg. c) Utspel med högerhand ska skefrån hack på vänster sida om centrallinjen och utspel med vänsterhand ska ske från hack på höger sida om centrallinjen. Sten, som spelats från fel hack, skall omedelbart borttas.

Om felet upptäcks efter att stenen kommit i kontakt med andra stenar ska den spelade stenen borttas och rörda stenar återplaceras av det förfördelade laget. Spelare får inte ta hjälp av sargen eller någon annan extern part vid utspelet. d) Stenen måste levereras genom att använda stenens handtag.

E) Vid utspel ska stenen tydligt släppas innan den nått närmaste hogglinje. Överträdelse medför att stenen omedelbart skall borttas av det spelande laget. Om så inte sker har domare rätt att beordra dess borttagande. Kommentar: Tydligt släppt innebär inte bara att släppa stenen utan även att se till att spelarens hand inte hindrar domaren att se att stenen är släppt.

e) Det är tillåtet för den spelare som spelar stenen att röra handtaget upprepade gånger innan den passerar närmsta hogglinjen (dubbelsläpp). f) Om en felaktigt spelad den träffar liggande sten skall spelstenen tas bort av det spelande laget och den eller de träffade stenarna återläggas på sina platser av det förfördelade laget.

g) Sten som vid utspel inte nått närmaste teelinje får spelas om. h) Varje spelare måste vara färdig att spela när dennes tur kommer. Förberedelse för utspel skall ske utan onödig tidsspillan. Om domaren anser att spelet fördröjs skall hen beordra det felande laget att spela sin sten inom 60 sekunder. Om så inte sker tas stenen ur spel.

i) Spelas en sten tillhörande motståndarlaget ska stenen tillåtas stanna innan den byts ut mot en sten som tillhör det spelande laget. j) Om en spelare spelar en sten utanför spelordningen ska omgången fortsätta som inget hade hänt. Den spelare vars sten spelats av annan spelare spelar sedan lagets sista sten i omgången.

Om det inte går att avgöra vem som gjort fel spelar ettan lagets sista sten i omgången. k) Om en spelare spelar mer än två stenar i samma omgång ska omgången fortsätta som om inget hänt men sista spelaren i det felande laget spelar endast en eller ingen sten. l) Om ett lag spelar två stenar i följd ska stenen tas bort och eventuellt rubbade stenar återplaceras av motståndarlaget.

Omgången fortsätter sedan som om inget hänt men spelaren som gjort misstaget spelar sedan om stenen som sitt lags sista sten. Skulle misstaget inte upptäckas innan nästa sten spelats skall omgången spelas om. m) Om fel lag spelar den första stenen i en omgång:

 1. Om felet upptäcks efter att första stenen i omgången har spelats ska omgången spelas om. Om felet upptäcks efter att andra stenen i omgången har spelats fortsätter spelet som om felet inte hade uppstått.
 2. Om hacket lossnar under utspel ska stenen spelas om.

Om hacket inte kan återfrysas ska matchen flyttas till en annan bana. Om ingen annan bana finns tillgänglig ska matchen fortsätta på ursprunglig bana, men utspelet sker i varje omgång från den sida där hacket är helt. Påbörjad omgång ska ogiltigförklaras och spelas om, matchen spelas sedan klart enligt tävlingens regler.
Näytä koko vastaus

Kan man leva på curling?

Curling: Stjärnor får ökad trygghet – blir anställda Trygghetslösningen innebär att de åtta curlingspelarna i de två lagen får en form av anställning av curlingförbundet, på årsbasis. De pengar som de drar in på sponsorer, prispengar, stöd från förbundet och från Sveriges olympiska kommitté (SOK) delas sedan ut som lön till spelarna.

Tryggheten finns i det kollektivavtal som tecknas genom Unionen och Arbetsgivaralliansen. – Om man tittar på tjejsidan så går det nu att kunna vara elitspelare och kombinera med mammaledighet och framför allt sjukförsäkring och lite pensionspengar, säger Stefan Lund, förbundschef på curlingförbundet.

– Utvecklingen har gått så fort.2010 arbetade alla 100 procent, i dag är alla 100 procent curlingspelare. Det har fört med sig att vi som förbund måste ta vårt ansvar. Det vi gör är att förvalta pengarna. Det innebär lite merjobb för oss, men det är inom ramen för vad vi vill bjuda på.
Näytä koko vastaus

Vad betyder ordet curling?

Begreppet curling i barnuppfostran innebär ursprungligen en föräldrastil där man skyddar och hjälper sina barn i en sådan omfattning att omsorgerna får negativa konsekvenser. Idén om curlingföräldern har, sedan begreppet myntades i början av 2000-talet, både vunnit många anhängare och mötts av stark kritik.
Näytä koko vastaus

Hur kallt är det i en curlinghall?

Bra att veta inför er första besök hos oss: Det är kallt i hallen temperaturen pendlar mellan -4 grader upp till plus 3 grader, så använd mjuka och varma kläder, tips på hur du skulle kunna vara klädd: underställ och några varma töjbara byxor, lämplig träningströja samt en tjockare tröja.
Näytä koko vastaus

Vilket land är bäst i curling?

Totalt

Pl. Land Totalt
1 Kanada 10
2 Sverige 8
3 Storbritannien 4
4 Schweiz 7

Näytä koko vastaus

Vad är det som blinkar på Curlingstenen?

“Piggarna” lyser – Curlingexperten Vincent Stenberg förklarar deras funktion. – Det är lamporna som godkänner släppen, säger han. – Om den gröna lampan blinkar kort efter att man har släppt så är det ett godkänt släpp. Om de däremot lyser helt rött – vilket hände när Sverige mötte England i grundserieomgången – så har man hållit i den grå delen av handtaget när stenen passerat hogglinjen, förklarar Vincent Stenberg.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Poker Um Echtes Geld Spielen?

Vad är 4 fot en i curling?

Begrepp –

Spelstenen, den sten du spelar.Liggsten(ar), den eller de stenar som ligger upplagda för dig att spela mot.Boet, kallas även för “huset”. Den samling av cirklar på banan där poäng räknas.Tee, den innersta cirkeln i boet, 1 fot i diameter.Fyrfotscirkeln, kallas normalt för “blått”, omger tee (4 fot bred).Åttafotscirkeln, kallas normalt för “vitt”, omger fyrfotscirkeln.Tolvfotscirkeln, kallas normalt för “rött”, boets yttersta cirkel.Linan, Den linje som går längs hela banan mellan hacken.

Näytä koko vastaus

Varför nolla curling?

Taktik Curlingmatcher följer ofta mycket tydliga mönster beroende på vilket lag som leder och vilket lag som har sista sten i omgången: Om man leder och har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på de främre kanterna i boet. Man lägger inga garder som motståndarna kan utnyttja och ser istället till att det är öppet i mitten för den sista egna stenen.

 1. Målet är att ta poäng i omgången, eller ev.
 2. Nolla” för att få behålla fördel av sista sten i nästa omgång.
 3. Om man leder, men inte har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på den mittre främre delen i boet.
 4. Man lägger inga garder som motståndarna kan utnyttja och ser till att motståndarna inte har öppet i mitten för sista stenen.

Målet är att förhindra motståndarna från att ta mer än en poäng. Om man är i underläge och har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på kanterna framför boet. Det ger möjlighet att dra bakom eller knacka in egna gardstenar. Man ser alltid till att det är öppet i mitten för den sista egna stenen.

 1. Målet är att försöka hålla en eller flera poängstenar i boet och “fylla på” med den allra sista för störst poängutfall.
 2. Om man är i underläge och inte har sista stenen är det fördelaktigt att blockera med garder framför mitten av boet.
 3. Man försöker sedan att dra bakom eller knacka in egna gardstenar.
 4. En egen skotte vill man ha så nära mitten som möjligt så att motståndarna får svårt att slå eller dra bättre med sista stenen.

Målet är att inte tappa mer än en poäng, och ännu hellre “stjäla” någon egen poäng. : Taktik
Näytä koko vastaus

Hur många Grundomgångar är det i curling?

KM Lottade Lag 2017/18 – Spelas fyra onsdagar i Mars, 7:e, 14:e, 21:a och 28:e. Tävlingen kommer ha tre grundomgångar där Monradsystemet tillämpas för alla. Fjärde speltillfället blir det en final mellan 1:an och 2:an i tabellen. Övriga lag spelar fortsatt efter Monradsystemet och placeringar i tabellen.
Näytä koko vastaus

När vinner man i curling?

Först när omgången är färdigspelad så kan man avgöra vem som vunnit densamma. Så här går det till: Laget med den sten som liogger närmast mittpunkten vinner omgången. De får så många poäng som de har egna stenar närmare mitten än det förlorande lagets bästa sten.
Näytä koko vastaus

Vad händer när tiden går ut i curling?

Så funkar curling När: 22-27 januari (finaler den 27 januari) Var: Ishallen, Lugnet Hur går det till: Ett curlinglag består av fyra spelare som spelar två stenar var i varje omgång. En i laget är lagkapten (skip) som dirigerar spelet och oftast spelar de två sista stenarna i varje omgång.

Curling går ut på att få så många egna stenar som möjligt närmare mittpunkten (tee) i boet än motståndarnas bästa sten. Spelarna glider ut med en sten från ett fotstöd i isen (hack) och släpper stenen som då fortsätter curla (rotera) tills den stannar. Övriga lagmedlemmar kan påverka stenens fart och riktning genom att sopa framför den.

När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten. En omgång kan maximalt sluta 8-0. Om ställningen är lika efter tio omgångar fortsätter matchen med en skiljeomgång.

Ett lag som ligger under stort kan välja att ge upp en match innan alla tio omgångar har spelats. En match i 10 omgångar varar i cirka 3 timmar. Fakta: En curlingbana är 42 meter lång och 5 meter bred. I båda ändarna på banan är en måltavla (boet) målad i isen. Mittpunkten kallas tee. En curlingsten väger 18 kilo och, om den spelas rätt, roterar kring sin egen axel i en bågformad linje.

I regel ger en löst slagen sten större curl än en hårt slagen. Varje spelare har en borste som de sopar med framför stenen för att den ska glida längre. En stens bana kan förlängas upp till 6 meter med hjälp av hård sopning. Curlingspelarna bär speciella skor med en glidsula av plast och en greppsula av rågummi.

Curling är ett spel med mycket taktik som delvis påminner om schack. Skippern är den som bestämmer hur laget ska spela och utföra slagen. Håll koll på Damer: Favoriterna till SM-guldet, Skellefteå Team AllTele. På meritlistan finns bl.a EM-guld 2010, EM-silver 2011, VM-silver 2012 och nu senast, brons vid EM i Karlstad.

De utmanas av bl.a Team Ahlmarks från Karlstad med rutinerade och mycket meriterade Anette Norberg som skip. På meritlistan finns dubbla OS-guld och tre VM-guld. Sundbyberg lag Anna Hasselborg, svenska mästarinnor 2011. Lägg till detta ett helt koppel med unga och mycket lovande lag med bl.a Granit-Gävles Team EGA.

Visste du att curling är officiell OS-sport sedan 1998, då Sveriges damlag Elisabet Gustafson tog brons. både 2006 och 2010 blev det OS-guld genom lag Anette Norberg. Sverige toppar världsrankingen för damer och ligger på fjärde plats för herrar. curling är en av de snabbast växande vintersporterna runt om i världen.

: Så funkar curling
Näytä koko vastaus

Hur många Grundomgångar i curling?

Antal omgångar 6 + ev. skiljeomgångar i grundomgångarna och i slutspel.
Näytä koko vastaus